Apie vaistinius augalus žaismingai

  • Paskelbta: 2024-01-24
  • Kategorija: Konkursai

Vaistinius augalus vertiname todėl, kad juose kaupiasi biologiškai veikliosios medžiagos (alkaloidai, glikozidai, polifenoliai, eteriniai aliejai, polisacharidai). Tačiau reikia nepamiršti, kad kiekvienas augalas be teigiamo gydomojo poveikio (indikacijos), turi ir nepageidaujamą šalutinį poveikį (kontraindikaciją). Suteikti išsamią informaciją ir patarti, kokį vaistinį augalą rinktis vienu ar kitu atveju, gali tik specialistai. Vaistinio augalo, kuris gelbėtų nuo visų ligų – nėra.

Ajerai

Gimnazijos 7,8 ir I g klasių mokiniams vyko veiklos, kurių metu buvo kalbama apie įvairių vaistinių augalų naudingas gydomąsias savybes bei jų rinkimo, džiovinimo, saugojimo sąlygas.

Na o sausio 23 dieną šių klasių mokiniai buvo pakviesti dalyvauti viktorinoje „Vaistinių augalų galia“. Komandos turėjo atlikti namų darbus: sugalvoti komandos pavadinimą, sukurti emblemą, sugalvoti šūkį bei pateikti po du klausimus varžovų komandoms. Viktoriną sudarė 18 klausimų, 3 praktinės užduotys bei komandų kapitonų rungtis „Taip ir Ne“. Pirmosios užduoties metu komandos turėjo sukurti trumpą pasaką, panaudodami pateiktus raktinius žodžius. Visos komandos sukūrė ir pasekė puikias pasakėles. Ypač visiems patiko septintokų „Ajerų“ komandos sukurta eiliuota pasaka: Senovėje žiniuonės sveikata šlubavo,/ ir ji ligą pasigavo,/ gydymas brangiai jai kainavo,/tad vaistažolių ji rado./ Panaudojo jas tada ir pradingo jos liga.“

Liepžiedukai

Kitos praktinės užduotys buvo skirtos vaistinių augalų pažinimui ir jų įvardijimui. Net 16 augalų iš paveikslėlių turėjo atpažinti mokiniai. Užduotis išties nebuvo lengva, todėl daugiausiai šioje rungtyje buvo atpažinti tik septyni augalai.

Ramuneles

Komandų kapitonai dalyvavo rungtyje „Taip ir Ne“, kurios metu išgirdę teiginį turėjo parodyti kortelę  „Taip“, jei sutinka su teiginiu ir „Ne“, jei teiginys, jų manymu, klaidingas.

Viską atidžiai stebėjo ir vertino kompetentinga vertinimo komisija. Viktorinai pasibaigus ir susumavus rezultatus, komandas skyrė vos keli balai. Daugiausia balų surinko 7 klasės „Ajerų“ komanda, 8 klasės „Liepžiedukų“ ir Ig klasės  „Ramunėlių“ komandos užėmė antrąją ir trečiąją vietas.

Po viktorinos

Komandoms buvo įteikti padėkos raštai bei atminimo dovanėlės.

Laikas praleistas ne veltui. Sužinota daug naujų dalykų ir pagilintos žinios apie vaistinius augalus. Ačiū komandoms, komisijai ir nuostabiems sirgaliams, kurie palaikė savo klasės komandas ne tik plojimais bet ir plakatais.

Autorius:
Ligita Gaulytė, visuomenės sveikatos specialistė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jurgita Kazlienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos