Konkursas „Sveikatiados pietų lėkštė“

  • Paskelbta: 2023-09-26
  • Kategorija: Konkursai

„Sveikatiada“ vadovaujasi šūkiu – sveikai gyventi yra smagu. Programa siekiama vaikams įdomiomis ir patraukliomis priemonėmis ugdyti sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo įgūdžius. Konkursas „Sveikatiados pietų lėkštė” skirtas įtraukti mokinius į patiekalų gamybą ir paskatinti juos domėtis valgiaraščių rengimu.

Darbas verda

Gimnazijos 4-5 klasių mokiniai su klasių auklėtojomis prisijungė prie konkurso  „Sveikatiados pietų lėkštė“.

Pirmojo užsiėmimo metu mokiniai buvo supažindinti su projekto „Sveikatiada“ pateikta konkurso medžiaga ir sąlygomis bei pagal vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašą draudžiamų ir rekomenduojamų produktų sąrašu.

Ketvirtokų patiekalas

Antrojo užsiėmimo metu mokiniai rinkosi vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašą atitinkančius pietų patiekalus, aptarė jų receptūrą, technologinį aprašymą bei išeigą. Ketvirtokai pasirinko gaminti tausojantį patiekalą - žuvies užkepėlę su daržovių garnyru ir 4 rūšių salotomis (pasirenkamomis švediško stalo principu). Penktokai nusprendė virti žuvies sriubą.

Penktokai prie pietų stalo

Trečiojo užsiėmimo metu buvo ne tik gaminami pasirinkti patiekalai, bet mokomasi tinkamai patiekti maistą. Svarbu, kad patiekalas būtų ne tik sveikas ir skanus, bet ir atrodytų estetiškai. Taip pat mokiniams buvo primintos pagrindinės stalo serviravimo taisyklės. Ši veikla integruota į technologijų pamokas.

Žuvienė

Į visus pietų lėkštės kūrimo proceso etapus mokiniai noriai įsitraukė. Juk įdomu pabūti kitoje „barikadų“ pusėje, kai esi ne tik valgytojas, atėjęs į mokyklos valgyklą, bet ir pabandai pagaminti patiekalą, atitinkantį vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašą.

Mokinių mintys: 

Tai vertinga, nes išmokau geriau gaminti salotas. Sužinojau, kokios salotos tinka prie žuvies patiekalų. Ši veikla naudinga, nes skatina geriau ir sveikiau maitintis. Dileta 4 kl.

Tai ko išmokau yra vertinga, nes galėčiau pasidaryti sveikuoliško maisto. Išmokau saugiai pjaustyti daržoves, neįsipjoviau į pirštą. Gustė 4 kl.

Man patiko gaminti. Dirbdamas grupėje išmokau bendradarbiauti. Kitą kartą pasistengsiu daugiau padėti draugams. Adomas 4 kl.

Autorius:
Ligita Gaulytė, visuomenės sveikatos specialistė, Gitana Šuminienė, pradinių klasių mokytoja

Nuotraukų autorius(-iai):
Jurgita Kazlienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos