Pasisemti žinių – į Kauną

Pirmojoje paskaitoje

„Sumanaus moksleivio akademija“ – VDU Žemės ūkio akademijos projektas, skirtas 9-12 klasių moksleiviams, o jo aprėpties žemėlapis šiuo metu – visa Lietuva nuo Kauno iki atokiausių Mažeikių ar Zarasų rajonų. Projekto dalyviai atvyksta į užsiėmimus akademijoje, kurių metu su moksleiviais žiniomis dalinasi Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos dėstytojai – geriausi savo sričių specialistai.

Sausio 25 dieną būrelis mūsų gimnazijos IVg ir IIIg klasės mokinių antrą kartą vyko į Rokiškio verslo klubo organizuotą „Sumanaus moksleivio akademijos“ Rokiškio inžinerijos klasės (II lygio) susitikimą VDU Žemės ūkio akademijoje. Mokiniams vyko profesinio veiklinimo paskaitos, buvo atliekami eksperimentai, kuriuose jie patys aktyviai dalyvavo ir gautus rezultatus analizavo.

Pirma paskaita buvo apie medžiagų mechaninių charakteristikų tyrimą. Buvo demonstruojama aliuminio, medžio granulių tamprumo jėga.

„Statybinių medžiagų stiprumo bandymai“ – taip vadinosi antroji paskaita. Joje buvo kalbama apie įvairių statybinių medžiagų stiprumą, naudingumą. Mokiniai atliko bandymus su įvairiais mechanizmais, kurie padeda nustatyti cemento stiprumą, jo tankį.

Vyksta bandymai

Trečioje paskaitoje „Vidaus degimo variklių konstrukcija, veikimas“ vaikinai matavo, stebėjo laiką, analizavo per kiek laiko sudegs 50 ml biodegalų ir kiek išsiskirs iš jų dujų.

Apie orą buvo kalbama ketvirtoje paskaitoje –„Žemės ūkio produktų sandėliavimo technologijos“. Kokia jo reikšmė sandėliuojant, džiovinant įvairias daržoves, grūdines kultūras, pašarines žoles, arbatžoles. Mokiniai stebėjo, kiek anglies dioksido išskiria džiovinami vaisiai ir grūdai, kokia jų energetinė šiluma. Pabaigoje visi degustavo fermentuotus česnakus.

Autorius:
Jurgita Kazlienė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jurgitos Kazlienės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos