Dalyvavome projekto ,,Sumanaus moksleivio akademija" veiklose

Renginio atidarymo akimirkos

Mano klasė kartu su kitomis gimnazijos klasėmis (IIg, IIIg ir IVg ) dalyvauja projekte ,,Sumanaus moksleivio akademija" Rokiškio inžinerijos klasė. Projekto sumanytojai - Rokiškio verslo klubas, Rokiškio profesinio mokymo centras (RPMC) ir Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija (VDU ŽŪA). Projekto tikslas - sudominti mus, mokinius, inžinerijos studijomis, atskleisti vienos strategiškai svarbiausių profesijų svarbą ir galimybes.

Projekto veiklos vyksta jau antrą kartą: pirmą kartą VDU ŽŪA lektorių paskaitų klausėmės dar vasaros pradžioje. Praeitą savaitę vykome į Kauną - VDU Žemės ūkio akademiją. Atvykus buvome šiltai pasitikti ir pasveikinti, supažindinti su dienos programa. Tą dieną išklausėme net keturias paskaitas.

Lektoriaus Dainiaus Ramukevičiaus paskaitoje apie pastatų apšiltinimą

Pirmoje paskaitoje ,,Ar šilta mano namuose?" susipažinome su įvairiais individualių ir daugiabučių namų apšiltinimo būdais, apšiltinimui naudojamomis medžiagomis - tiek tradicinėmis (putplastis, mineralinė ir stiklo vata), tiek ir naujomis rūšimis: iš pluoštinių kanapių ar šiaudų gaminamais blokeliais. Galėjome juos paliesti, pakilnoti, kartu svarstėme, kodėl vienos medžiagos daugiau, o kitos mažiau sulaiko šilumą, kaip atliekami šiltinimui skirtų medžiagų tyrimai.

Išbandome termovizorių

Antroje paskaitoje ,,Kas yra temperatūra ir kaip ją išmatuoti? pasijutome it fizikos pamokoje. Čia dėstytojas pasakojo apie įvairiausius temperatūros matavimo prietaisus, parodė, kaip jie pagaminti ir kaip jie veikia, kur naudojami bimetaliniai ir kiti dar įvairių kitokių pavadinimų termometrai, kuo jie skiriasi nuo paprasto gyvsidabriu pripildyto. Galėjome apžiūrėti ir moksliniams tyrimams naudojamą termometrą, išbandyti termovizorių, išsiaiškinti, kur jis pritaikomas ir ką reiškia ekrane esančios spalvos. Daugeliui iš mūsų termovizorius buvo atradimas, juk  iki šiol tokio daikto dar nebuvome matę. Prisiminėme ir vienetus, kuriais matuojama šiluma, pakartojome kai kurias sąvokas.

Temperatūros matavimo prietaisų įvairovė

Paskaitą „Inžinerija – svajonės įgyvendinimo galimybė" skaitė VDU ŽŪA profesorius dr. Vytenis Jankauskas. Jis pristatė skirtingas inžinerijos sritis ir kryptis, pateikė įvairius kasdienio gyvenimo pavyzdžius, kuriems buvo reikalingi inžineriniai sprendimai, pvz. mechanizmas automobilio langui pakelti ir nuleisti, ant geležinkelio bėgių važiuojantis garvežys ir pan. Šioje paskaitoje išgirdome daug įrodymų, kad kiekvienos šalies ūkio pažanga neatsiejama nuo  inžinerijos mokslų pažangos.

Paskaitoje "Kas yra temperatūra ir kaip ją išmatuoti"

Skaniai papietavę ir šiek tiek pailsėję skubėjome į susitikimą su profesoriumi dr. Dainiumi Steponavičiumi, kuris skaitė paskaitą itin intriguojančiu pavadinimu ,,Kaip kukurūzo grūdas atskiriamas nuo burbuolės?". Šioje, jau paskutinėje paskaitoje, galėjome išvysti, kaip grūdas atskiriamas nuo burbuolės. O viskas vyksta ne taip ir sudėtingai... Laboratorijoje - didelė uždara dėžė, kurioje kompiuterio pagalba įjungus metalinį, besisukantį magnetą, šis, įgavęs tam tikrą greitį, atsileidžia nuo metalo ir taip burbuolės grūdai yra mechaniškai atskiriami nuo pačios burbuolės. Laboratorijose atliktų mokslininkų eksperimentai pritaikomi gamyboje siekiant  pagerinti atskirtų kukurūzų kokybę ir kiekį.

Net nepastebėjome, kaip pralėkė diena. Grįždami atgal įsivertinome tai, ką patyrėme. Daugumai užsiėmimai patiko, sužinojome daugiau nei tikėjomės, tad  laukiam kitų projekto veiklų.

Autorius:
Augustinas Liorentas, II g kl.

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovitos Vainikevičiūtės

Nepamirškite padėkoti autoriui