Pasaulinės Žemės dienos belaukiant

  • Paskelbta: 2024-03-21
  • Kategorija: Išvykos

Kovo  19 dieną priešmokyklinės grupės ugdytiniai ir 1-4 kl. mokiniai dalyvavo bendrame su Sartų regioniniu parku renginyje „Saugome savo Žemę“. Renginio tikslas – ugdyti mokinių komunikacinę, pažinimo, kūrybiškumo kompetencijas, skatinti domėtis gamta, mokytis saugoti Žemę ir viską, kas yra joje gyva.

Renginio dalyviai

Renginys įvyko Jaskoniškių miško stovyklavietėje. Atvykusius pasitiko Sartų regioninio parko darbuotojai Gražina Balčiūnienė ir Algis Pažūsis. Jie papasakojo, kad šiandien Pempės diena, o rytoj, kovo 20 d., švęsime Pasaulinę Žemės dieną. Pempė laikoma atbundančios gamtos, atšilimo pranašu. Seniau tikėta, kad, jei šią dieną parskrenda pempės, prasidės atšilimas. Dar būdavo sakoma, jei pempės žemai skraido - bus lietaus. Nuo šios dienos jau buvo įprasta rengtis pavasario darbams. Praeityje šią dieną visi tvarkydavosi kiemus, purendavo žemę. O rytoj, kovo 20 d., minėsime Pasaulinę Žemės dieną.

Pirmokai renka šiukšles

Visiems norisi gyventi švarioje aplinkoje, o išėjus pasivaikščioti po parką ar mišką matyti, kaip bunda arba rudenėja gamta. Miške visada randi įvairiausių mažų gamtos stebuklų. Tačiau kodėl dažname miške aptinkame kalnus senų padangų, butelių, įvairių popierių? Kodėl teršiame tas vietas, į kurias tikrai vėl kažkada sugrįšime? Iš kur pakelėse, paežerėse, pamiškėse, laukuose, parkuose ir miškuose atsiranda šiukšlių? Tai žmonių darbas. Taip elgdamiesi gamtos teršėjai net nesusimąsto, kokią didelę grėsmę šiukšlės kelia gyvūnams, augalams ir patiems žmonėms. Žmonės mėgsta pabūti gamtoje, o išvykdami į namus ne visada susirenka šiukšles. Mokiniams buvo priminta, kad popierius gamtoje suyra per dvejus metus, konservų dėžutės, skardinės – per 90 metų. Plastiko pakuotės gamtoje gali išbūti 80 – 200 metų, o stiklas  kone visą tūkstantmetį.

Smaguriaujame zefyriukais

Kiekvienai klasei buvo paskirta teritorija, iš kurios reikėjo surinkti šiukšles. Dalyviams įdomiausia buvo sužinoti, kiek kilogramų atliekų surinko kiekviena klasė. Viso surinkta  38 kg 300 g šiukšlių. Kol kūrenosi Sartų regioninio parko darbuotojų užkurtas laužas, vaikai žaidė judriuosius žaidimus. Pailsėję smaguriavo keptais zefyriukais, o grįžę į klases vaikai pasiūlė surinkti šiukšles ir iš gimnazijos teritorijos.

Renkame šiukšles

Džiaugiamės, kad vaikai savanoriškai rinko šiukšles ir suprato, kad Žemės išsaugojimu privalome rūpintis visi ir kiekvieną dieną

Autorius:
L. Budzilienė, I. Pužienė, J. Kondrašovienė, R. Šėžienė

Nuotraukų autorius(-iai):
Ilona Pužienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos