Įspūdžiai iš Žaliaduonių gatvės

  • Paskelbta: 2022-11-07
  • Kategorija: Išvykos

Prie sodybos

Rudeniškai gražią spalio 19 dieną Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos IV g klasės mokiniai lankėsi A. ir M. Miškinių etnografinėje sodyboje, dalyvavo edukaciniame užsiėmime „Sušvinta prieš akis man namai mielieji“. Ši sodyba įsikūrusi Utenos savivaldybės Juknėnų kaime, gražiai pavadintoji Žaliaduonių gatvėje.

Įdomu pasiklausyti

Mus pasitiko ilgus metus čia dirbanti muziejininkė Rimanta Gaidienė. Pravėrę senovines klėtelės duris, patekome į A. ir M. Miškinių memorialinę ekspoziciją. Apžiūrėjome šeimos nuotraukas, dokumentus, jų asmeninius daiktus. Gidė supažindino su Miškinių šeima, papasakojo įdomių istorijų apie sodybos gyventojų kasdienybę, gyvenimą. Sužinojome, kad Motiejus Miškinis buvo garsus to meto šviesuolis – literatūrologas, vertėjas. Jis studijavo Maskvos universitete, bet studijas sutrukdė Pirmasis pasaulinis karas. Baigęs Lietuvos universitete Humanitarinių mokslų fakultetą, jis mokytojavo Kaune, vėliau gimtajame kaime, taip pat vertė užsienio autorių knygas. Antanas Miškinis – garsus Lietuvos poetas, publicistas, prozininkas. Studijavęs  lituanistiką Vytauto Didžioji universitete Kaune. Žinomos jo lyrikos knygos „Balta paukštė“, „Varnos prie plento“, „Keturi miestai“, taip pat garsus eilėraščių ciklas „Psalmės“, kurį rašė būdamas tremtyje Sibire. Gimtojo kaimo žmonių gyvenimą, senuosius papročius poetas aprašė prozos knygoje „Žaliaduonių gegužė“.

Muziejininkė R. Gaidienė

Muziejininkės pasakojimai ir sodybos eksponatai nukėlė mus į tuos laikus, kai mažame kambarėlyje aplinkinių kaimų jaunuolius įvairių disciplinų mokė talentingas pedagogas, vertėjas, vadovėlių autorius Motiejus Miškinis, ir į tas dienas, kai poetas neoromantikas Antanas Miškinis keliavo po Europą susitikti su bičiuliais poetais arba buvo toli nuo Tėvynės tremties lageriuose. Mordovijoje, vėliau Kemerovo srityje praleido beveik 10 metų. Šiame gyvenamajame name eksponuojamos Miškinių šeimos nuotraukos, knygos, buities daiktai, baldai. Mokiniai susipažino su kiekvienu šios sodybos kampeliu, daiktais, pamatė, kaip anais laikais žmonės ruošdavo maistą, atlikdavo pagrindinius buities darbus. Apžiūrėjo čia eksponuojamus įrankius: lygintuvą, svarstykles, verpimo ratelį ir kt.

Klojime prie drobių

Edukaciją užbaigėme skaitydami ir nagrinėdami pačius gražiausius Antano Miškinio sukurtus eilėraščius ir vaišindamiesi karšta arbata su medumi.

Autorius:
Aida Novatorovaitė, IVg klasės mokinė

Nuotraukų autorius(-iai):
Vandos Normantienės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos