Pažintis su Utenos STEAM atviros prieigos centru

  • Paskelbta: 2022-11-22
  • Kategorija: Išvykos

Įdomu eksperimentuoti

STEAM atviros prieigos centras – tai modernių technologijų centras, kuriame, bendradarbiaujant mokslininkams, savivaldybėms, verslininkams, sudaromos sąlygos mokiniams pamokų metu ar po jų atlikti tyrimus, konstruoti, modeliuoti ir susipažinti su mokslo inovacijomis. STEAM – tai iš anglų kalbos kilęs akronimas, kuriame užšifruotos keturios disciplinos: angl. Science – mokslas, Technology – technologijos, Engineering – inžinerija, Arts – menai ir kūryba ir Math – matematika. Ši laboratorija yra skirta pritaikyti savo žinias praktiškai. STEAM centre yra 4 laboratorijos: robotikos ir informacinių technologijų, biologijos ir chemijos, fizikos ir inžinierijos, astronomijos ir aeronautikos.

Išbandėme robotus

Utenos STEAM centre lankėmės ir mes, Ig ir IIg klasės mokiniai. Atvykę susipažinome su pastato istorija. STEAM centras įsikūręs buvusiame Utenos dvare. Pasitikę centro darbuotojai detaliai papasakojo, kur mes atvykome, ką veiksime. Mūsų laukė trys paskaitos ir įvairiausi bandymai, eksperimentai moderniose laboratorijose.

Smagu pažaisti

Pirmoji paskaita buvo apie astronomijos mokslą. Atėję į kabinetą buvome pakerėti be galo didelių teleskopų, kuriais, kaip pasakojo dėstytojas, yra stebima saulė ir žvaigždės bei milžiniško drono, kainuojančio nuo 5 tūkstančių eurų. Juo galima transportuoti įvairiausius daiktus, sveriančius iki 5 kilogramų, o valdyti galima net ir iš kompiuterio. Kita stotelė buvo chemijos laboratorija, kur atlikome praktinį bandymą. Sojos ekstraktą lašinome į tam tikrą kondensatorių ir jo pagalba sojos lašeliai pavirto į mažus rutuliukus. Fizikos laboratorijoje pradžioje kalbėjomės apie patį fizikos mokslą. Labiausiai įsiminė fizikos dėstytojo išsakyta patirtis: „Galbūt ne visiems fizika sekasi ar patinka, bet jeigu jau „užkabino“ ir įsisukai į tą ratą, tai iš jo, vargu, ar pats norėsi išeiti.“ Šioje laboratorijoje atlikome bandymą su metaliniu kamuoliuku ir šaudykle. Tai buvo sunkiau nei manėme, nes patys turėjome pasirinkti slėgį, kuriuo kamuoliukas iššaus, ir šaudyklę pastatyti tokiu kampu, jog kamuoliukas nusileistų teisiai į taikinį. Dar galėjome pasižiūrėti, kas atsitiks, jei plastikinį žetoną išmirkysime į skystą azotą ir padėsime ant magnetinio rato. Žetonas sukosi ratu neliesdamas magneto ir kybodamas ore. Robotikos ir informacinių technologijų laboratorijoje turėjome galimybę išbandyti robotus, valdomus telefone įdiegtais pulteliais, žaisti krepšinį su jau tam paruoštais robotais. Konstravome fizikos „lego“, jungėme detales vieną su kita pagal brėžinį. Sujungę gavome baterijas ir galėjome uždegti lemputę. Turėjome galimybę ir paprogramuoti, nors, dėl laiko stokos, labai trumpai.

Susipažįstame su teleskopais

Apsilankymas šiame centre visiems labai patiko. Tikrai neatsisakytume vykti ir į kitus panašius centrus, nes neteko klausytis vien teorinės medžiagos, o galėjome kažką ir patys nuveikti. Esame labai dėkingi STEAM centrui už tokį šiltą priėmimą ir savo gimnazijai, kad suteikė galimybę vykti ten, kur mums patinka.

Autorius:
Liorentas Augustinas, IIg klasė

Nuotraukų autorius(-iai):
Rimanto Garuolio ir Danguolės Šileikienės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos